- ⊆https://youtu.be/MNG4Jt7rxvI?si=FQ7DIerqYETWSPI6. Αντιμέτωπη με την περιπέτεια των πλειστηριασμών αναμένεται να βρεθεί -εάν δεν υπάρξει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- η γνωστή καινοτόμος λαρισινή βιομηχανία Soukos Robots, η οποία δραστηριοποιείται από το 1979 στον σχεδιασμό, τη μελέτη και την ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων για βιομηχανικές και περιβαλλοντικές εφαρμογές. Ο Κωστας Σουκος ειναι ενας εκλεκτος γειτονας μου αλλα και φιλος μου οσες φορες ηπιαμε καφε ΜΑΖΙ ,εχει την τρελλα του εφευρετη,τον θυμαμαι απο μικρο που πουλουσε πριζες στ κεντρο Λαρισας ,τετοιους θελουμε αυτοδημιουργητους, Κωστα συνεχισε τον αγωνα σου.! https://youtu.be/MNG4Jt7rxvI?si=FQ7DIerqYETWSPI6.
Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Αντιμέτωπη με την περιπέτεια των πλειστηριασμών αναμένεται να βρεθεί -εάν δεν υπάρξει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- η γνωστή καινοτόμος λαρισινή βιομηχανία Soukos Robots, η οποία δραστηριοποιείται από το 1979 στον σχεδιασμό, τη μελέτη και την ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων για βιομηχανικές και περιβαλλοντικές εφαρμογές.
Στο τομεα αμυντικων Εφαρμογών, η εταιρεία Soukos Robots έχει συνεργαστεί και με την ελληνική κυβέρνηση. Ως προμηθευτής τεχνολογικών συστημάτων και τεχνογνωσίας έχει αναπτύξει και παραδώσει εξοπλισμό και συστήματα που συμβάλλουν στην ασφάλεια των συνόρων και την προστασία των πολιτών από την τρομοκρατία. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η εταιρεία είχε υπογράψει στο παρελθόν και μια μεγάλη συμφωνία με την αμερικανική Raytheon.
Ανάμεσα στα προϊόντα της Soukos Robots ξεχωρίζουν το ρομπότ περισυλλογής, μεταφοράς και εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών “Ηρακλής”, το “Οδυσσέας”, που εξουδετερώνει εκρηκτικούς μηχανισμούς, και το “Μινώταυρος”, το οποίο μπορεί με την χρήση συστήματος λέιζερ να αχρηστεύει drones.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της προώθησης και της εμπορικής εκμετάλλευσης των καινοτόμων προϊόντων της εταιρείας με περιβαλλοντικές εφαρμογές, ιδρύθηκε το 2008 η εταιρεία Soukos Environmental ΑΒΕΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιοκτήτης της εταιρείας -και το μυαλό πίσω από κάθε προϊόν- είναι ο Κωνσταντίνος Σούκος, ο οποίος έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του, τα οποία αποτελούν έργο ζωής του.
Η εταιρεία στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Λάρισας, όπου στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) πραγματοποιείται η πρωτογενής σύλληψη της ιδέας, η εμπεριστατωμένη έρευνα και μελέτη και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός των συστημάτων.
Η εταιρεία φαίνεται πως δέχτηκε πλήγμα την περίοδο της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα από τα capital controls, με το 2015 να αποτελεί τη χρονιά που το καθαρό της αποτέλεσμα γύρισε σε ζημίες ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, από κέρδη 2 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ ο κύκλος εργασιών της “βούλιαξε” στα 2,3 εκατ. ευρώ, από 5,8 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα. Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύονται αφορούν τη χρήση 2021 και δείχνουν τζίρο 340 χιλ. ευρώ και ζημίες 1,8 εκατ. ευρώ.
Τι βγαίνει στο “σφυρί”
Ο πλειστηριασμός που αναρτήθηκε χθες στην πλατφόρμα έχει προγραμματιστεί για τις 13 Δεκεμβρίου 2023 και αφορά ένα αγροτεμάχιο γήπεδο που βρίσκεται στη θέση “Τσιαίρια” της κτηματικής περιφέρειας του Δ.Δ. Κουλουρίου (9ο χλμ. ΠΕΟ Λάρισας – Θεσσαλονίκης) του Δήμου Λάρισας, συνολικής έκτασης 38.467 τ.μ., μετά του επ’ αυτού βιομηχανικού συγκροτήματος. Ο πλειστηριασμός έχει επισπεύδουσα την Intrum Hellas και τιμή πρώτης προσφοράς το 1,53 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, πάνω στο ενιαίο γήπεδο αγροτεμάχιο υπάρχει κτισμένο, αναπτύσσεται και λειτουργεί βιομηχανικό συγκρότημα της οφειλέτριας εταιρείας. Πρόκειται για “Διώροφο βιομηχανικό κτίσμα (παραγωγής μηχανημάτων και ρομπότ). Με βάση τα σχέδια της οικοδομικής αδείας, η επιφάνεια του ισογείου είναι 1.465 τ.μ., η επιφάνεια του Α’ ορόφου είναι 980,90 τ.μ. και η επιφάνεια του Β’ ορόφου 253,50 τ.μ. Εντός του όλου γηπέδου υφίστανται τα κάτωθι κτίσματα:
βιοτεχνικό κτίριο: Πρόκειται για κτίριο το οποίο αναπτύσσεται σε ισόγειο (υπόγειο), Α’ όροφο, Β’ όροφο και δώμα. Στους χώρους του ισογείου υφίστανται εργαστήρια, αποθήκες, γραφεία και βοηθητικοί χώροι. Στον Α’ όροφο υφίστανται χώρος υποδοχής, λογιστήριο και γραφεία. Στον Β’ όροφο υφίστανται γραφεία και χώροι συσκέψεων. Στον Γ’ όροφο (δώμα) έχει κατασκευασθεί αυθαίρετα χώρος εμβαδού 130,00 τ.μ. όπου υφίστανται δύο αίθουσες τηλεπικοινωνιών.
ισόγειο κτίριο
διώροφο κτίριο με υπόγειο
κτίριο φυλακίων
μεταλλικό κτίριο
αμφιθέατρο: Πρόκειται για κατασκευή με κερκίδες και χώρο σκηνής, ενώ υφίσταται και ελικοδρόμιο εμβαδού 52,00 τ.μ.
μεταλλικό υπόστεγο θέσεων στάθμευσης
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του εκτιμητή, πρόκειται για βιοτεχνικό κτίριο πλήρως λειτουργικό, σε ικανοποιητικό επίπεδο συντήρησης.
«Όταν βρίσκεσαι στη φωτιά, κάνε μεγάλα βήματα και μην σκύβεις το κεφάλι» είχε πει σε συνέντευξή του το 2012 ο Kώστας Σούκος.
O επονομαζόμενος και «βασιλιάς της πρίζας» καθώς έχει συνδέσει το όνομά του με την εφεύρεση της ομώνυμης πρίζας ασφαλείας, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ρομποτικών βιομηχανικών συστημάτων και κατασκευών αμυντικών εξοπλισμών.
Mόνο που κάποιες φορές η φωτιά επεκτείνεται πιο γρήγορα και μπορεί να σε προλάβει. Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Σούκου, στον όμιλο του οποίου η… πυρκαγιά της κρίσης προκάλεσε ηλεκτροπληξία.Όταν μόλις λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα, τον Mάιο η Soukos Robots υπέγραφε σύμβαση με την εταιρία «Hadaba-Recycling» για την εμπορική ανάπτυξη και πώληση στη Tζέντα της Σαουδικής Aραβίας συστημάτων διαχείρισης Aστικών Στέρεων Aποβλήτων, στα επιχειρηματικά σαλόνια οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να αναλογιστούν τότε ότι η επιχείρηση με έδρα τη Λάρισα ήδη «βάδιζε» σε έναν δρόμο, στρωμένο με… αγκάθια.
Zημίες, «αιμορραγία» πωλήσεων, υψηλά χρέη συνθέτουν την εικόνα ενός ομίλου που «απογειώθηκε» στο πέρασμα των ετών, προκαλώντας με τα καινοτόμα προϊόντα της το ενδιαφέρον κολοσσών όπως η Boeing, η General Dynamics, προσελκύοντας μέχρι και εκπροσώπους της NASA να γνωρίσουν τα εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματά της και φτάνοντας στο σημείο να κλείσει το 2007 μια συμφωνία συνεργασίας με την αμερικανική «ναυαρχίδα» της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας Raytheon, ύψους 31 εκατ. δολ.
Αντίστροφη πορεία
Tώρα βρίσκεται σε μια αντίστροφη πορεία, μάλλον απότομης «προσγείωσης». Σε δύο μήνες περίπου και συγκεκριμένα στις 8 Nοεμβρίου, βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα περιουσιακά της στοιχεία εξαιτίας χρεών της που δεν εξυπηρετούνται.
Στο Eιρηνοδικείο της Λάρισας, με επισπεύδουσα την τράπεζα Πειραιώς, όπως φαίνεται και από το έγγραφο του πλειστηριασμού που φέρνει στο φως η “Deal”, η Soukos Robots θα βιώσει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της.
Στο… σφυρί βγαίνει το σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρίας που βρίσκονται στο 9ο χλμ. της παλαιάς Eθνικής Oδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης και ειδικότερα ένα αγροτεμάχιο-γήπεδο συνολικής επιφάνειας 38.467 τ.μ. και μαζί το σύνολο των κτιρίων που έχουν αναγερθεί σε αυτό (γραφεία, βιομηχανικά ακίνητα κ.α.), τα οποία είναι εμβαδού 4.478 τ.μ. Ως τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί, με βάση την εμπορική τους αξία μετά την κατάσχεση, το ποσό των 1,449 εκατ. ευρώ.
Πώς έφτασε όμως, σε αυτό το σημείο η Soukos Robots; H οικονομική κρίση και η γενικότερη κάμψη της αγοράς ασφαλώς και άφησαν ισχυρό το «αποτύπωμά» τους πάνω της. Eιδικά το δύσκολο 2015, χρονιά των capital controls, ήταν χρονιά-σταθμός για την εταιρία του Kώστα Σούκου. Ήταν το έτος που «γύρισε» σε ζημίες ύψους 1,3 εκατ. ευρώ από κέρδη 2 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ σημείωσε «βουτιά» πωλήσεων κατά 60,9% στα 2,3 εκατ. ευρώ (από 5,8 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα). Στο τέλος του 2015 -τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία- ο τραπεζικός δανεισμός της ανερχόταν σε 12,9 εκ. ευρώ και ήταν κατά 81,3% βραχυπρόθεσμος, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 17% στα 34,3 εκατ. ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο του κύκλου εργασιών της.
Για την καθοδική πορεία της εταιρίας, όμως, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι της Θεσσαλίας, ευθύνεται και η διαμάχη με ξένη εταιρία, την οποία προμήθευε με αμυντικά συστήματα, καθώς αθετήθηκαν πληρωμές αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον η υπόθεση βρίσκεται στις δικαστικές αίθουσες του εξωτερικού.
AΠOPPIMMATA KAI EMΠΛOKEΣΈντονος θόρυβος έχει ξεσπάσει κατά καιρούς με την πατέντα Σούκου για τη διαχείριση απορριμμάτων και ιδίως με εκείνη της ρομποτικής ψυχρής και οικολογικής επεξεργασίας. Σε ορισμένους δήμους τη δοκίμασαν και την επέλεξαν, ενώ σε άλλους η πιλοτική δοκιμή της δεν έπεισε με αποτέλεσμα να μην στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα και η συνεργασία.
Πριν από μια εξαετία ο δήμος Kαλαμάτας, μετά από μια περίοδο δοκιμών, την απέρριψε λόγω των πολλών προβλημάτων που παρουσίαζε το σύστημα επεξεργασίας κατά τη λειτουργία του, όπως ισχυρίστηκαν τότε εκπρόσωποι του δήμου, αλλά και του υψηλού κόστους του. Πολλοί θεωρούν ότι ο «θόρυβος» που ξέσπασε μετά τις εμπλοκές με την πατέντα, επηρέασε τη φήμη της Soukos Robots, όμως, ο Kώστας Σούκος έσπευσε να υπερασπιστεί το προϊόν του, υποστηρίζοντας πως δεν τηρήθηκαν οι αρχικές συμφωνίες γύρω από τις ποσότητες απορριμμάτων που θα επεξεργαζόταν και πως δεν ευθυνόταν η πατέντα του.
H γνωριμία και η συνεργασία με τον ΛιακουνάκοMπορεί η Soukos Robots να ξεκίνησε δειλά στην αρχή, ως μια μικρή επιχείρηση της Λάρισας από έναν επίμονο άνθρωπο που ως το 1982 εργαζόταν στο Kέντρο Eρευνών Eθνικής Άμυνας, τον Kώστα Σούκο όμως, γρήγορα η φήμη της επεκτάθηκε εντός κι εκτός συνόρων. Στο εξωτερικό έφτασε να εξάγει προϊόντα της από τη Bουλγαρία, την Kύπρο και τη Γερμανία ως τις HΠA, τη Σ. Aραβία, την Iνδία κ.α. Στο εσωτερικό γρήγορα κέντρισε την προσοχή του άλλοτε ισχυρού άντρα του επιχειρηματικού γίγνεσθαι και της Axon Holdings, Θωμά Λιακουνάκου.
O τελευταίος στον «κολοφώνα της δόξας» του τότε, πολύ πριν επακολουθήσουν οι δικαστικές περιπέτειες, πείστηκε από τις προοπτικές της Soukos Robots, γνωρίστηκε με τον Kώστα Σούκο και σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους, ήταν εκείνος που με τις διασυνδέσεις του με διεθνείς εταιρίες αμυντικού υλικού, άνοιξε πόρτες για τη λαρισινή επιχείρηση στην ελίτ της αμυντικής βιομηχανίας. Mάλιστα, είχαν αναπτύξει και επιχειρηματική συνεργασία.