Σαφείς ενδείξεις ότι η αγορά καλαμποκιού εισέρχεται τις τελευταίες ημέρες σε ένα ανοδικό κανάλι
αναπτύσσονται στην εγχώρια αγορά, με τις τιμές να κερδίζουν 1 λεπτό το κιλό και από τα 32 λεπτά στο χωράφι, πλέον πιάνουν τα 33 λεπτά.
Άλλωστε, στα 320 με 330 ευρώ ο τόνος φτάνει και το βουλγάρικο καλαμπόκι σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με τις αποστολές σε νοτιότερα παραγωγικά κέντρα να καθίστανται απαγορευτικές εξαιτίας των μεταφορικών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις περισσότερες περιπτώσεις, από τη Θεσσαλονίκη και κάτω η μεταφορά καλαμποκιού με νταλίκα συνεπάγεται διπλασιασμό του αρχικού κόστους μεταφοράς, αφού σπάνια το φορτηγό βρίσκει εμπόρευμα ώστε να επιστρέψει φορτωμένο. Στη Βάρνα οι τιμές βρίσκονται κοντά στα 270 ευρώ ο τόνος για καλαμπόκι που φορτώνεται σε καράβια, τιμή που ανταποκρίνεται στα επίπεδα τιμών που διαμορφώνονται στην εγχώρια αγορά.
Σε αρκετές περιπτώσεις, ιδίως στην Στερεά Ελλάδα, οι αγρότες πληρώνονται για το καλαμπόκι μέχρι και 34 λεπτά το κιλό, όταν πρόκειται για απευθείας πωλήσεις σε κτηνοτρόφους, σε μικρότερες ποσότητες. Οι μεγάλες ποσότητες εξακολουθούν να διατηρούνται στα 32 λεπτά το κιλό.
Η τάση ανόδου πάντως είναι προφανής και φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες, με τον αλωνισμό να έχει ολοκληρωθεί για τα καλά και καθώς θα λιγοστεύουν οι ποσότητες στα χέρια παραγωγών, η αγορά θα δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα. Άλλωστε και στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές έχουν διατηρηθεί σε υψηλά του εύρους, με τις φορτώσεις στο λιμάνι του Μπορτνώ να γίνονται με 348 ευρώ ο τόνος, ενώ τα FOB του Ρήνου πιάνουν τα 335 ευρώ ο τόνος. Ήπιες πιέσεις εμφανίζονται στους δείκτες τιμών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, ωστόσο ο Νοέμβριος του 2022 παραμένει στη τροχιά των 340 ευρώ ο τόνος.
Πιθανός προπομπός εξελίξεων στην αγορά θα είναι οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Με τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, η οποία πίεσε σημαντικά τις τιμές των δημητριακών στην Ευρώπη τον περασμένο Ιούλιο, να λίγει σε μερικές εβδομάδες, η αγορά που λειτουργεί προεξοφλητικά, αναμένεται να αντιδράσει με νέες κινήσεις ανόδου. Και αυτό γιατί φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για μια πιθανή ανανέωση της συμφωνίας θα είναι ακόμα πιο δύσκολες, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις Πούτιν ότι είναι θετικός σε στο ενδεχόμενο παράτασης.
Σακιασμένο ακόμα και με 37 λεπτά το κριθάρι
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην εγχώρια αγορά γύρω από το κτηνοτροφικό κριθάρι, με τις τιμές να έχουν επιστρέψει κοντά στις κορυφές που διαμορφώνονταν πριν ξεκινήσει ο αλωνισμός, αφού οι μεγαλύτερες ποσότητες έχουν πλέον απομακρυνθεί από τα χέρια των παραγωγών. Το ρεπορτάζ θέλει το σακιασμένο να φτάνει τα 15 ευρώ για το 40κιλο σακί, κάτι που μεταφράζεται σε μια τιμή πέριξ των 37 λεπτών το κιλό. Εφόσον οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε πρόκειται για μια πρώτη γεύση του τι μέλλει γενέσθαι και στην περίπτωση του καλαμποκιού κατά τους επόμενους μήνες, όταν και πάλι το εμπόριο θα έχει τον πάνω λόγο στο κομμάτι της προσφοράς. Οι τιμές αυτές είναι σε αντιστοιχεία και με τις εξελίξεις γύρω από το τριφύλλι, όπου και εδώ η αγορά έχει εδραιώσει υψηλότερα επίπεδα τιμών, ειδικά για τις καλές ποιότητες. Στην ευρωπαϊκή αγορά, το κτηνοτροφικό κριθάρι δείχνει σημάδια σταθεροποίησης στην περιοχή των 310 ευρώ ο τόνος. Πρόκειται όμως για spot τιμές, οι οποίες στη συνέχεια επιβαρύνονται από έξοδα φόρτωσης και μεταφορικά.
agronews.gr